Pikantní Eros pista je Maďarskou specialitou


MaÄarsko patÅ™ilo za socialismu k oblíbeným zemím, které ÄŒechoslováci navÅ¡tÄ›vovali v hojném poÄtu. TÄ›ch důvodů k takovému poÄínání bylo víc, za prvé jste tu mohli pořídit v tržnicích s textilem a spotÅ™ebním zbožím výrobky dovážené ze zemí kapitalistického bloku, takže vaÅ¡e odívání nemuselo být závislé na ubohých konfekÄních modelech z naÅ¡ich obchodů. Za druhé vám dostatek rekreaÄního a sportovního vyžití poskytlo nejvÄ›tší sladkovodní jezero ve stÅ™ední EvropÄ› – Balaton a spolu s ním i termální láznÄ› a bazény. A za tÅ™etí MaÄarsko bylo a stále je zemÄ›dÄ›lskou velmocí, která se pyÅ¡ní Å¡piÄkovými výpÄ›stky, mezi nimiž kraluje maÄarská paprika.

Paprika se prodává, stejnÄ› jako jiná zelenina a ovoce, ve stáncích trhovců a zároveň se vyváží na export v podobÄ› vynikajícího koÅ™ení. MaÄaÅ™i ovÅ¡em z papriky vyrábí i uznávaný paprikový krém, který nese název Erös pista. Do krému se pÅ™idává kvůli zlepÅ¡ení chuÅ¥ových vlastností a ochranÄ› proti bakteriím a plísním urÄitý podíl soli a dále kyselina citronová, zahuÅ¡Å¥ovadlo a konzervant.

jídlo s paprikou

Kde se uplatní Eros pista

PÅ™ednÄ› bychom vás mÄ›li ujistit, že nejde o sladkou papriku, ale velmi ostrou – pálivou. MaÄaÅ™i si na taková jídla potrpí a možná, že to má i souvislost s podporou trávení, které může být výraznÄ› oslabeno v horkém letním období. Je známo, že pálivé papriky obsahují kapsaicin, a ten prokrvuje žaludeÄní sliznici a je skvÄ›lou prevencí pÅ™ed žaludeÄními a dvanáctníkovými vÅ™edy.

pohled na Budapest

Erös pistu můžete využít ve studené i teplé kuchyni, i když ta teplá výraznÄ› pÅ™evažuje. PÅ™edevším se hodí jako koÅ™enící přísada do gulášů, ostrých omáÄek a pikantních krémů nebo polévek. Dále ji využijete v plnÄ›ných vejcích, zeleninovém pikantním salátu, ale i ve vegetariánské a veganské kuchyni s fazolemi a se zeleninou. Hodí se i k omáÄkám na tÄ›stoviny, na pizzu nebo na kukuÅ™iÄné placky Äi mexickou tortillu.