Výhody zářivkového osvětlení

Slavná éra více než 130 let edisonovy vláknové žárovky skončila. Lidé se tak musí rozhodovat, čím je nahradit, a tak se často stává, že po vstupu do specializované prodejny, nebo do hypermarketu se na vás vyvalí z regálů desítky různých typů svítidel a vy nevíte, jaké z nich zvolit. Každé má svá pro a proti, ale jedno jim upřít nelze: Osvětlovací technika neustále prochází technickým vývojem a ten se nevyhnul ani zářivkovému osvětlení.
zářivkové osvětlení

Stavebnicové systémy

Jejich největší výhodou je multifunkčnost. Lze je využít nad pracovními stoly, nad kuchyňskou pracovní deskou, v dětských pokojích, v ložnici, na chodbách a v úložných prostorách. Lze je vzájemně spojovat do řady za sebou a vyplnit tak prostor potřebnou délkou svítidla. Některé typy svítidel je možné tvarovat, nebo spojit až 10 svítidel za sebou.
tři kompaktní zářivky

Úsporné zářivky

Úspornými kompaktními zářivkami lze osadit lampičky nebo nástěnná a stropní tělesa. Hodí se i do koupelen a na toalety, v podstatě kamkoli do interiéru, a je možné využít širší nabídku teploty chromatičnosti, tedy chladnější bílé světlo pro pracovní kouty a naopak teplejší odstíny jako relaxační osvětlení koupelen a ložnic.
Úsporné zářivky nemají příliš dobrou pověst kvůli nepříjemnému blikání a delšímu náběhu na plný výkon, to ale způsoboval elektromagnetický (indukční) předřadník, který se běžně osazoval do této osvětlovací techniky v 90. letech. V této souvislosti je třeba podotknout, že se indukční předřadníky nahrazují elektronikou, a ta jednak zamezuje blikání, zároveň světlo nabíhá mnohem rychleji a jeho životnost není omezena počtem spínacích cyklů.

Úspora energie

Ve srovnání s vláknovými žárovkami dokážou dnešní zářivky uspořit až 80 procent elektřiny, což je přibližně srovnatelné s LED diodovými svítidly. Jejich životnost je rovněž mnohem delší, než jaká bývala před dvaceti lety, nebo dokonce ještě v době socialismu, kdy se prakticky ve školách a ve většině výrobních závodů a na pracovištích ničím jiným nesvítilo.