Co to je?
Luxusní snídaně nebo brunch to jsou vejce Benedikt. Najdete je na jídelním lístku všech kaváren, bister a restaurací, které se specializují na snídaně. Základem receptu je opečené křupavé pečivo (v originále anglický muffin, může být ale i toust nebo dobrá žemle), zastřené vejce, plátek šunky nebo slaniny a jemná holandská omáčka. K dochucení postačí jen sůl a jemně mletý pepř. Další varianty jsou například s uzeným lososem nebo špenátem.
Tip: k přípravě použijte co nejčerstvější vejce a kvalitní uzeninu
Historie
Tento lahodný pokrm vznikl v New Yorku koncem 19. století, to se ví jistě. Ale kdo přesně slavný recept vymyslel o tom už existují různé legendy.
Podle jedné teorie si recept sám vymyslel makléř Lemuel Benedict, který přišel roku 1894 na snídani do hotelu Waldorf Astoria. Potřeboval jídlo, které ho rychle zbaví kocoviny a tak si poručil opečené pečivo, křupavou slaninu, zastřená vejce a holandskou omáčku.
Druhá verze hovoří o tom, že vejce Benedikt vznikla jako snídaně pro paní LeGrand Benedictovou. Ta si také nemohla vybrat z lístku a tak jí kuchař vymyslel tuto královskou snídani.
Recept (na 4 porce)
Budete potřebovat:
- 4 vejce
- 4 plátky šunky nebo slaniny
- 4 toustové chleby nebo jiné pečivo
Na holandskou omáčku:
- 150g másla
- 2 žloutky
- 1 lžíce citronové šťávy
- půl lžíce vody
- sůl a pepř
Postup:
- vodu v hrnci osolte a přidejte do ní lžíci octa
- přiveďte ji těsně pod bod varu a roztočte tak, aby se vytvořil mírný vír
- vejce rozklepněte do hrnečku a nechte sjet do středu víru
- vařte 3-4 minuty
- opatrně vytáhněte děrovanou naběračkou a vložte do studené vody
- vejce ještě lehce osušte papírovou utěrkou
- pečivo opečte na troše másla a prozatím odložte stranou
- máslo dejte do hrnce a nechte ho rozpustit
- do vysoké nádoby nalijte citronovou šťávu, vodu, žloutky, sůl a pepř
- tyčovým mixérem žloutky rozmixujte a po tenkém pramínku pomalu přilévejte máslo
- mixujte, až je omáčka hustá a světlá
- nyní můžete kompletovat: opečené pečivo, plátek uzeniny, vejce a dvě lžíce holandské omáčky
Dobrou chuť!